Tort "Serduszko"
Składniki:
5 łyżek mąki
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
3/4 litra śmietany kremówki
2 czekolady mleczne
2 czekolady białe
4 łyżeczki żelatyny
6 łyżek cukru pudru
4 łyżki kawy capuccino czekoladowej
4 łyżki startej czekolady
Wykonanie:
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy serduszko
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 190 st około 35 minut
Krem
czekolady mleczne łamiemy na kawałki dajemy do miseczki
rozpuszczamy w kąpieli wodnej
czekoladę białą rozpuszczamy w osobnym garnuszku
dodajemy 4 łyżki śmietanki podgrzewamy
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy
płynną żelatynę czekoladę kawę masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem kawowym
tort polewamy białą czekoladą posypujemy startą czekoladą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz