Składniki:
8 jajek
3 szklanki mąki
2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1/3 szklanki wody
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Krem:
3 szklanki mleka
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru
2 budynie
1 cukier waniliowy
1 kieliszek alkoholu
Polewa:
1 czekolada3 łyżki śmietany
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczeniadolewamy po łyżce wodę i olej
ciasto dzielimy na 2 części do jednej dajemy kakao
pieczemy w dwóch blaszkach keksowych
wyłożonych papierem do pieczenia w 180 st około 35 minut
Krem:
gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu studzimy
masło ucieramy dodajemy po łyżce zimnego budyniu
dolewamy alkohol masę ucieramy na puszysty krem
zimne ciasto kroimy na 1 cm kawałki
smarujemy kremem na przemian
kawałek ciasta ciemnego kawałek ciasta jasnego
wierzch ciasta polewamy stopioną czekoladą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz