Tort serowo migdałowy
Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
20 dkg sera białego
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
200 ml śmietany kremówki
1/2 szklanka mleka
10 dkg migdałów
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy
przekładamy do formy w kształcie serduszka
pieczemy w 180 st 30 minut
masa
migdały zalewamy na 10 minut wrząca wodą
obieramy ze skóry drobno siekamy
żelatynę dajemy do wrzącego mleka
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
ser ucieramy z cukrem dodajemy mleko z żelatyną
śmietanę ubijamy dodajemy do masy serowej
delikatnie mieszamy z migdałami
biszkopt kroimy na pół smarujemy masą serową
przykrywamy drugą częścią biszkoptu
dekorujemy śmietaną i krojonymi migdałami
ciasto dajemy do lodowki na 4 godziny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz