Makowiec na kruchym spodzie
Składniki:
40 dkg mąki
1 margaryna
1 cukier waniliowy
2 jajka
1 żółtko
15 dkg cukier puder
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
Mak
4 jajka
40 dkg maku
10 dkg masła
1 łyżka mąki
1 szklanka cukier
olejek migdalowy
bakalie:orzechy rodzynki migdały
Wykonanie:
składniki ciasta kruchego łączymy
dajemy do lodówki na 30 minut
Mak:
mielony mak zalewamy 1.5 szklanki wrzącej wody
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
do zimnego maku dodajemy
utarte jajka mąkę stopione masło olejek bakalie
1/3 ciasta dajemy do zamrażarki pozostałe
ciasto dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy masę makową
na mak ścieramy ciasto z żamrażarki
makowiec pieczemy 180 st około 1 godziny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz