poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Ciasto makowe z kremem i galaretką

Ciasto makowe z kremem i galaretkąCiasto makowe z kremem  i galaretką

Składniki:
1,5 szklanki maku
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru

Masa:
1 kostka masła
2 budynie o smaku waniliowym
2 galaretki o smaku cytrynowym
1 litr mleka
1 galaretki agrestowa
1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
wsypujemy mak dolewamy olej
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 180 st około 40 minut
Masa:
na mleku gotujemy budynie do gorących
dodajemy 2 galaretki cytrynowe i masło
masę bardzo dokładnie mieszamy
galaretkę agrestową rozpuszczamy w 1.5 szklanki wody
studzimy kroimy w kostkę
ciasto kroimy na pół smarujemy masą budyniową
wierzch ciasta posypujemy krojoną galaretką w kostkę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz