Pączki z konfiturą
Składniki:
1/2 kg mąki
4 żółtka
1/2 szklanka cukru
5 dkg masła
6 dkg drożdży
3/4 szklanka mleka
2 łyżki spirytusu
1 cukier waniliowy
odrobina soli
Wykonanie:
drożdże łączymy z łyżką mąki cukru i letniego mleka
mieszamy rozczyn zostawiamy na 15 minut
do przesianej mąki dajemy rozczyn drożdżowy
mleko żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym
ciasto dokładnie wyrabiamy na koniec
dolewamy stopioną masło oraz spirytus
zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
ciasto wałkujemy na 2 cm wycinamy szklanka krążki
na każde nakładamy łyżeczkę konfitury zlepiamy dajemy do wyrośnięcia
smażymy na złoto brązowy kolor dajemy na ręcznik kuchenny
obficie posypujemy cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz