Makowiec z jabłkami
Składniki:
40 dkg maku
1 kostka masła
30 dkg cukru
8 jajek
80 dkg jabłek
10 łyżek kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 biała czekolada
4 łyżki krojonych migdałów
Ciasto
15 dkg mąki
10 dkg masła
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki cukru
Wykonanie:
składniki kruchego ciasta mieszamy dajemy do lodówki na 30 minut
Mak
mielony mak zalewamy 2 szklankami wrzącej wody
gotujemy na małym ogniu aż wchłonie wodę
zostawiamy na 20 minut pod przykryciem
masło ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy po jednym jajku nadal ucieramy
do maku dajemy starte jabłka kasze mannę utarte jajka proszek do pieczenia
masę makową dokładnie mieszamy
ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy masę makową pieczemy około 1 godziny w 180 st
makowiec polewamy czekoladą posypujemy krojonymi migdałowymi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz