Biszkopt z jabłkami i galaretką
Składniki:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1 kostka masła
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
5 jabłek
2 galaretki
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy
dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 180 st około 30 minut
Masa:
masło ucieramy z cukrem do białości
dajemy po łyżce kwaśnej śmietany
[składniki powinny mieć temperaturę pokojową]
obrane jabłka gotujemy w wodzie z cukrem studzimy
galaretkę przyrządzamy na syropie z jabłek według przepisu
na zimny biszkopt dajemy masę na masie układamy jabłka
[jabłka gotujemy w syropie 1 cukru 1 wody]
zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz