poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Piernik przekładany

Piernik przekładanyPiernik przekładany

Składniki:
40 dkg mąki
20 dkg miodu
1 łyżka kakao
5 jajek
20 dkg cukru
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1/2 szklanki miodu
2 kostki masła
3 jajka
1/2 szklanki śmietany słodkiej
30 dkg orzechów włoskich mielonych

Wykonanie:
miód z cukrem kakao podgrzewamy studzimy
do masy miodowej dodajemy
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
przyprawą do piernika sodą utartymi jajkami
ciasto mieszamy przekładamy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 45 minut
Masa:
śmietankę zagotowujemy dodajemy
do utartych jajek masę mieszamy studzimy
masło ucieramy z miodem na puch
dajemy krem jajeczny oraz orzechy
piernik kroimy na pół smarujemy masą
dekorujemy startymi orzechami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz