środa, 13 kwietnia 2016

Piernik z rumem

Piernik z rumem
Piernik z rumem

Składniki:
1 kg mąki
1/2 kg miodu
2 szklanki cukru
100 ml rumu
3 jajka
10 dkg masła
2 łyżeczki sody
2 łyżki mleka
1 przyprawa do piernika
bakalie

Wykonanie:
masło miód podgrzewamy do ostudzonej masy dodajemy
utarte jajka z cukrem sodę rozpuszczoną w mleku
przesianą mąkę rum bakalie przyprawę do piernika
ciasto dokładnie mieszamy odstawiamy na 4 godziny
po tym czasie ciasto dajemy do formy keksowej
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 1 godziny
piernik należy szybciej upiec będzie smaczniejszy
można polać polewą przepis tutaj
Podany przepis jest na 2 blaszki piernika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz