Ciasto Shrek
Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
2 galaretki zielone
1 galaretka cytrynowa
1 litr soku Kubuś
3 budynie
1 opakowanie delicji
1/2 litra śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut
Krem
budynie mieszamy szklance soku pozostały sok
gotujemy dodajemy rozmieszany budynie
gotujemy 3 minuty budyń wykładamy na biszkopt
1 galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem pudrem łączymy
z tężejącą galaretką masę mieszamy
śmietanę wykładamy na budyń układamy delicje
2 galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu
tężejącą galaretkę polewamy delicje
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz