wtorek, 12 kwietnia 2016

Rogaliki krucho drożdżowe z orzechami


Rogaliki drożdżowe z orzechami

Rogaliki krucho drożdżowe z orzechami


Składniki:
1/2 kg mąki
3 jajka
1 kostka masła lub margaryny
5 dkg drożdży
1 cukier waniliowy
odrobina soli
1/2 szklanka cukru
1/3 szklanka mleka
Masa
30 dkg mielonych orzechów
1/2 szklanka śmietany
1/2 szklanki cukru

Wykonanie:
w letnim mleku cukrze mieszamy drożdże
do mąki dajemy utarte jajka odrobinę soli cukier waniliowy
margarynę ścieramy na tarle o dużych oczkach
składniki łączymy dokładnie wyrabiamy 
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny
Masa
milone orzechy gotujemy w śmietanie
dodajemy cukier masę mieszamy
ciasto dzielimy na 4 części rozwałkujemy koło
dzielimy na 8 części na brzeg ciasta 
dajemy masę orzechową zwijamy
pieczemy  w 180 st około 25 minut na złoty kolor 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz