Tort serowy
Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
3 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa
1/2 kg sera białego
6 łyżeczek żelatyny
1/2 litra śmietany kremówki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1 puszka brzoskwiń
1 dżem brzoskwiniowy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem do pieczenia
dajemy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st zwijamy w rulon z papierem
zostawiamy do ostudzenia
Masa
ser mielony ucieramy z cukrem i mlekiem
żelatynę dajemy do 1/3 szklanki wody
podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem
dodajemy rozpuszczoną żelatynę mieszamy
masę serową łączymy z ubitą śmietaną
brzoskwinie dodajemy do masy serowej
biszkopt odwijamy smarujemy dżemem
zwijamy roladkę kroimy 1 cm kawałki
miskę wykładamy folią spożywczą
układamy kawałki roladki całą powierzchnie
dajemy masę serową na górę też dajemy roladki
miskę przykrywamy folią
ciasto dajemy do lodówki na 8 godzin
po tym czasie obracamy miskę na plater
mamy tort można udekorować bitą śmietaną
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz