niedziela, 10 kwietnia 2016

Ciasto z musem czekoladowym

Ciasto z musem czekoladowymCiasto z musem czekoladowym

Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mus
3/4 litra śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki kakao
4 łyżki cukru pudru
2 czekolady mleczne
gotowe serduszka czekoladowe

Wykonanie:
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 30 minut

Mus
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
czekolady łamiemy na kawałki dajemy do miseczki
rozpuszczamy na garnku z wrzącą wodą
śmietanę ubijamy z cukrem dolewamy
cienkim strumieniem żelatynę oraz płynną czekoladę
dodajemy kakao masę mieszamy wykładamy na ciasto
wierzch dekorujemy serduszkami czekoladowymi
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz