Piernik "4 tygodnie dojrzewający"
Składniki:
1/2 kg miodu
2 szklanki cukru
25 dkg masła
1 kg mąki
3 jajka
1/2 szklanki mleka
3 łyżeczki sody
3 łyżki przyprawy do piernika
Dekoracja
5 łyżek krojonych migdałów
2 czekolady
kolorowe posypki
Wykonanie:
miód cukier masło podgrzewamy
do przesianej mąki dodajemy ostudzoną masę
utarte jajka sodę przyprawę do piernika
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy
pozostawiamy w chłodnym miejscu 4 tygodnie
ciasto wałkujemy na 3 placki dajemy
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
placki pieczemy każdy osobno w 180 st na złoty kolor
przekładamy powidłami wierzch polewamy czekoladą dekorujemy
czekolady łamiemy na kawałki dodajemy 4 łyżki śmietanki podgrzewamy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz