Babeczki z dżemem i kremem
Składniki:
15 dkg mąki
5 dkg cukru pudru
8 dkg masła
1 żółtko
2 łyżki śmietany
dżem morelowy
Wykonanie:
mąkę łączymy z masłem dodajemy cukier żółtko śmietanę
wyrabiamy ciasto dajemy do lodówki na 1/2 godziny
ciasto wałkujemy dajemy do foremek
pieczemy w 200 st na złoty kolor
Krem:
250 ml śmietany kremówki
1 galaretka o smaku cytrynowym
do dekoracji prażony sezam
Wykonanie
galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę kremówkę ubijamy dolewamy tężejącą galaretkę
masę delikatnie mieszamy
na spód babeczek dajemy dżem na dżem dajemy masę
posypujemy prażonym sezamem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz