Tort orzechowy
Składniki:
8 jajek
25 dkg orzechów włoskich mielonych
25 dkg cukru
5 dkg bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1 szklanka orzechów włoskich mielonych
5 dkg orzechów krojonych
1,5 kostki masła
1 łyżka kakao
15 dkg cukru
1 szklanka słodkiej śmietany
1 kieliszek rumu
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mielone orzechy bułkę tarta z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy wyłożonej papierem
pieczemy 40 minut w 180 st
Krem
gotujemy śmietanę zalewamy orzechy żółtka ucieramy z cukrem
dodajemy gorące orzechy masę mieszamy
masło ucieramy na puszystą masę odkładamy 4 łyżki
dodajemy kakao cukier masę mieszamy
do pozostałego masła dodajemy rum ostudzoną papkę orzechową
biszkopt kroimy na pół smarujemy masą z rumem i orzechami
tort dekorujemy masą kakaową i orzechami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz