Tort śmietankowo czekoladowy
Składniki:
10 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 litr śmietany
4 łyżki cukru pudru
4 śmietan fix
5 czekolad białych
Poncz:
100 ml wody
2 łyżki cukru pudru
1 kieliszek likieru
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 40 minut
Masa:
czekolady łamiemy na kawałki dajemy do miseczki na ganek z wrzącą wodą
śmietanę ubijamy z cukrem pudrem dolewamy zimną ale płynną czekoladę
dosypujemy śmietan fix delikatnie mieszamy
upieczony biszkopt kroimy na 3 krążki nasączamy ponczem
smarujemy masą śmietankową krążki składamy tort
wierzch tortu dekorujemy rozetkami z śmietany i owocem granatu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz