Tort czekoladowy
Składniki:
6 jajek
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina soli
Biszkopt orzechowy:
4 jajka
1/2 szklanki orzechów mielonych
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1/2 kg masła
2 czekolady
1 puszka masy kajmakowej
[można zrobić samemu gotujemy
2 godziny mleko słodkie skondensowane]
3 jajka
1/2 szklanka cukru
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i kakao
ciasto delikatnie mieszamy przekładamy
do formy wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut
biszkopt orzechowy pieczemy tak samo
jedynie dodajemy zmielone orzechy
Masa
masło ucieramy do białości jajka ubijamy z cukrem na parze
do masła dodajemy startą czekoladę zimną masę jajeczną
masę kajmakową masy razem dokładnie ucieramy
biszkopty kroimy na pół smarujemy masą składamy tort dekorujemy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz