wtorek, 12 kwietnia 2016

Piernik

PiernikPiernik

Składniki:
1/2 kg mąki
25 dkg miodu
2 łyżki smalcu
1 jajko
1 szklanka powidła śliwkowe
1 przyprawa do piernika
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szklanka cukru
orzechy rodzynki
1/3 szklanki mleka
1 łyżka kakao
szczypta soli

Wykonanie:
podgrzewamy miód cukier smalec kakao masę studzimy
mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia sodą
oraz przyprawą do piernika
łączymy rozpuszczony miód mąkę jajko
ciasto mieszamy podzielić na 2 części
1 część ciasta dajemy na blaszkę
[wyłożoną papierem do pieczenia]
ciasto na blaszce smarujemy powidłami
posypujemy bakaliami orzechami
przykrywamy 2 częścią ciasta
pieczemy w 180 st około 1 godziny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz