Składniki:
1/2 kg mąki
2 jajka
1 kostka masła lub margaryny
5 dkg drożdży
1 cukier waniliowy
odrobina soli
3 łyżki cukru
2 łyżki mleka
Masa:
Masa:
30 dkg kokosu
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
2 białka
10 dkg masła
2 białka
10 dkg masła
Wykonanie:
w letnim mleku cukrze mieszamy drożdże
do mąki dajemy odrobinę soli cukier waniliowy
margarynę ścieramy na tarle o dużych oczkach
wszystko razem łączymy dokładnie wyrabiamy
dajemy do lodówki na 2 godziny
ciasto dzielimy na 8 części
z każdej rozwałkujemy koło lub trójkąty
dajemy masę kokosowa zwijamy rogaliki
pieczemy w 180 st około 25 minut na złoty kolor
Masa kokosowa:
kokos zagotowujemy z mlekiem i masłem
po wystudzeniu dodajemy piane z białek
kokos mieszamy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz