niedziela, 10 kwietnia 2016

Tort śmietankowo brzoskwiniowy

Tort śmietankowo brzoskwiniowyTort śmietankowo brzoskwiniowy

Składniki:
10 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
1/2 litra śmietany kremówki
30 dkg serka śmietankowego
5  łyżek cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1 puszka brzoskwiń
1 opakowanie rurki waflowe
1 czekolada

Poncz:
100 ml wody
2 łyżki cukru
1 kieliszek likieru

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
delikatnie mieszamy przekładamy do formy

pieczemy w 180 st około 40 minut

Masa:
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy
żelatynę serek masę delikatnie mieszamy
biszkopt kroimy na 3 krążki nasączamy ponczem
smarujemy masą dajemy pokrojone brzoskwinie przykrywamy
boki smarujemy masą okładamy rurkami waflowymi
na górę dajemy rozpuszczoną czekoladę dekorujemy
[czekoladę łamiemy na kawałki podgrzewamy z 2 łyżkami śmietany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz