środa, 13 kwietnia 2016

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe bez wyrabianiaCiasto drożdżowe bez wyrabiania

Składniki:
1 kg mąki
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
1 cukier waniliowy
10 dkg drożdży
szczypta sól

Wykonanie:
letnie mleko cukier drożdże dajemy do miski
jajka roztrzepujemy wlewamy do miski dodajemy olej
całość zasypujemy przesianą mąką dodajemy odrobinę soli
ciasto zostawiamy na 4 godziny w ciepłym miejscu pod przykryciem
po  tym czasie dokładnie mieszamy drewnianą łyżką
ciasto wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy posypkę pieczemy w 170 st około 1 godziny
robimy kruszonkę ( posypka)
1 cukier waniliowy
1 łyżka kakao
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
1 szklanka mąki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz