Strucla z jabłkami
Skladniki:
1/2 kg mąki
5 dkg drożdży
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
3 żółtka
10 dkg masła
Jabłka:
1/2 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
odrobina cynamonu
Wykonanie:
drożdże z łyżką cukru mleka i mąki mieszamy =robimy rozczyn
zostawiamy na 15 minut
do przesianej mąki dodajemy rozczyn z drożdży utarte żółtka z cukrem i mleko
ciasto wyrabiamy na lśniącą kule na koniec dajemy stopione masło
ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
Jabłka
umyte i obrane jabłka kroimy w kostkę dodajemy cukier cynamon
ciasto wałkujemy na kwadrat dajemy jabłka zwijamy w rulon
przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto pieczemy 40 minut w 180 st
po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz