Ciasto maślane z jabłkami
Składniki:
40 dkg mąki
2 łyżki cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
4 dkg drożdży
7 dkg masła
Posypka:
10 dkg masła
10 dkg płatków migdałowych
3 łyżki cukru
Nadzienie:
8 łyżeczek żelatyny
1 kg jabłek
1 budyń
1.5 szklanki mleka
3 łyżki cukru
Wykonanie:
łyżkę mąki cukru mleka i drożdże mieszamy
rozczyn zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu
do przesianej mąki dajemy rozczyn jajka stopione masło
ciasto wyrabiamy zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut
dajemy ciasto na blachę wyłożona papierem
na górę ciasta dajemy płatki migdałowe połączone z cukrem i masłem
pieczemy 35 minut w 190 st
Nadzienie:
obrane jabłka kroimy gotujemy z 2 łyżki wody
dodajemy żelatynę mieszamy
budyń gotujemy na mleku z cukrem
łączymy z masą jabłkową mieszamy studzimy
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem jabłkowo budyniowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz