Biszkopt z serkiem waniliowym
Składniki:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
4 łyżeczki cukru
4 łyżeczki rumu
Krem
3 serki waniliowe
1/2 litr śmietany kremówki
4 łyżki cukru
5 łyżeczek żelatyny
2 wafelki prince polo
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
delikatnie mieszamy dajemy do formy wyłożonej papierem
pieczemy w 180 st około 40 minut
Poncz: kawę rozpuszczamy w wodzie z cukrem
do zimnego ponczu dajemy rum
Krem:
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem delikatnie łączymy z serkami
żelatynę dodajemy do masy śmietankowo serowej
upieczony biszkopt kroimy na pół
nasączamy ponczem kawowo rumowym
na biszkopt dajemy masę przykrywamy drugim biszkoptem
na góre ciasta ścieramy wafelki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz