Makowiec na kruchym spodzie z kokosem
Skladniki:
1/2 kg mąki
15 dkg cukru
25 dkg margaryny
3 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mak:
1/2 kg maku
10 dkg masła
20 dkg cukru
3 jajka
bakalie
Kokos:
30 dkg kokosu
20 dkg cukru
3 białka
1/2 szklanki mleka
1 łyżka masła
Wykonanie:
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia łączmy z margaryną
[siekamy nożem] dodajemy jajka kwaśną śmietanę cukier
ciasto wyrabiamy dajemy do foli i do lodówki na 30 minut
Mak
mak zalewamy 2 szklankami wrzącej wody zostawiamy na 30 minut
ciasto kruche wałkujemy dajemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia
do zimnego maku dodajemy utarte jajka stopione masło i bakalie
masę makową mieszamy wykładamy na ciasto
kokos zalewamy 1/2 szklanki mleka zagotowujemy
białka ubijamy z cukrem dodajemy zimny kokos masę kokosową mieszamy
masę kokosową wykładamy na ciasto z makiem
pieczemy w 180 st około 1 godziny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz