Torcik z jabłkami
Skladniki:
20 dkg mąki
15 dkg orzechów włoskich mielonych
6 jajek
szczypta cynamonu soli
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki stopionego masła
Jabłka:
1 kg jabłka
10 dkg cukru
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
400 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki kremu orzechowego
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem mielone orzechy
sól i cynamon ciasto delikatnie mieszamy
przekładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem
pieczemy w 190 st około 45 minut
Jabłka
obrane jabłka ścieramy na tarce dodajemy cukier
zalewamy 1/3 szklanki wody gotujemy 10 minut
dodajemy żelatynę do gorących jabłek mieszamy
ciasto kroimy na 3 krążki smarujemy kremem
krążek ciasta mus jabłkowy krążek ciasta
wierzch ciasta ozdabiamy śmietaną
[śmietanę ubijamy z cukrem pudrem możną dodać śmietan fix ]
torcik posypujemy mielonymi orzechami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz