Ciasto ze śmietaną i malinami
Składniki:
6 jajek
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1/2 kg malin
4 łyżeczki żelatyny
1/2 litra śmietany kremówki
2 galaretki malinowe
4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 40 minut
Masa
maliny płuczemy pod bieżącą wodą na sitku
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dolewamy
rozpuszczona żelatynę śmietanę mieszamy
galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu
na biszkopt wykładamy masę śmietanową
dajemy maliny zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz