Ciasto makowe z dżemem
Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka maku
1/2 kostki masła
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
1 biała czekolada
migdały do dekoracji
Wykonanie:
masło ucieramy z cukrem na puszystą masę dodajemy
po jednym jajku nadal ucieramy
mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia mak
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 45 minut
zimne ciasto kroimy na pół przekładamy dżemem
na górę robimy polewę posypujemy krojonymi migdałami
Polewa:
1 biała czekolada
2 łyżki śmietany
2 łyżki masła
składniki polewy podgrzewamy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz