środa, 13 kwietnia 2016

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Rogaliki drożdżowe z marmoladąRogaliki drożdżowe z marmoladą

Składniki:
1/2 kg mąki
2 jajka
1 kostka masła[ lub margaryny]
5 dkg drożdży
1 cukier waniliowy
odrobina soli
2 łyżki cukru
1/3 szklanki mleka
marmolada np różana

Wykonanie:
w letnim mleku cukrze mieszamy drożdże
do mąki dajemy odrobinę soli cukier waniliowy
[margarynę ścieramy na tarle o dużych oczkach]
jajka rozczyn ciasto dokładnie wyrabiamy
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny
dzielimy na 3 części z każdej rozwałkujemy koło
dzielimy na 8 szt dajemy marmoladę zwijamy
pieczemy  w 180 st około 25 minut na złoty kolor

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz