środa, 13 kwietnia 2016

Ciasto kawowe z rumem

Ciasto kawowe z rumemCiasto kawowe z rumem

Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
3 serki waniliowe
1 op biszkopty podłużne
1/2 litr śmietany kremówki
1 2 szklanki cukru
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki kakao
1 szklanka kawy
1/2 szklanki rumu

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut
Krem:
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy serki
rozpuszczoną żelatynę masę delikatnie mieszamy
biszkopt nasączamy kawą z  rumem dajemy masę serową
dajemy podłużne biszkopty nasączone kawą z rumem
na górę masę serowa posypujemy kakao

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz