Drożdżówki cynamonowe
Składniki:
1/2 kg mąki
4 dkg drożdży
3 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
5 dkg masła
odrobina sól
2 łyżki cynamonu
5 dkg masła
Wykonanie:
drożdże letnie mleko łyżką mąki cukier mieszamy= robimy rozczyn
zostawiamy w ciepłym miejscu po 15 minutach
do przesianej mąki dodajemy rozczyn jajka utarte z cukrem i cukier waniliowym
ciasto wyrabiamy na lśniącą kule dajemy w ciepłe miejsce
jak podwoi objętość to wałkujemy na prostokąt
smarujemy masłem posypujemy cynamonem zwijamy rulon kroimy na 2 cm kawałki
dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w 180 st 20 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz