Strucla z makiem
Składniki:
1/2 kg mąki
5 dkg drożdży
3/4 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
10 dkg masła
Mak:
30 dkg maku
20 dkg cukru
5 dkg masła
3 białka
bakalie
olejek migdałowy
Wykonanie:
drożdże z łyżką cukru mleka i mąki mieszamy
robimy rozczyn zostawiamy na 15 minut
do przesianej maki dodajemy utarte żółtka z cukrem i mleko
ciasto wyrabiamy na lśniącą kule na koniec dajemy masło
zostawiamy do podwojenia objętości
Mak:
mielony mak zalewamy 2 szklankami wrzącej wody
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
dodajemy masło bakalie mak studzimy
białka ubijamy z cukrem dodajemy do maku mieszamy
ciasto wałkujemy na prostokąt dajemy mak zwijamy
pieczemy w 180 st około 1 godziny
[porcja na 2 blaszki keksowe]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz