niedziela, 10 kwietnia 2016

Ciasto jeżyk

Ciasto jeżykCiasto jeżyk

Składniki:
6 jajek
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki psznnej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
400 ml śmietany kremówki
1 cukier waniliowy
2 czekolady
2 łyżki cukru
2 śmietan fix
słonecznik łuskany
3 drażetki

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy
dajemy na blachę wyłożoną papierem
pieczemy 25 minut w 190 st

Krem
śmietanę gotujemy z cukrem i pokruszoną czekoladą
zimną ubijamy aż powstanie delikatna masa
dodajemy śmietan fix masę mieszamy

Składamy jeżyka
z ciasta wycinamy 3 łezkowate placki każdy krótszy o 2 cm
największy placek smarujemy kremem można ciasto nasączyć ponczem
nakładamy mniejszą smarujemy kremem wierzch smarujemy kremem
formujemy jeżyka wbijając pestki słonecznika
z kawy lub drażetki robimy nos i oczy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz