Ciasto z polewą orzechową
Składniki:
6 jajek
1 szklanka mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
Wykonanie biszkoptu:
jaja z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy przekładamy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 35 minut
15 minut przed końcem pieczenia biszkoptu
polewamy polewą orzechową zapiekamy 20 minut
Polewa orzechowa:
30 dkg orzechów krojonych
10 dkg kokosu
1 kostka masła
3 łyżki miodu
3 łyżki cukru
1/2 szklanki mleka
masło orzechy kokos miód cukier smażymy
dodajemy mleko polewę zagotowujemy
ostudzoną polewą polewamy podpieczony biszkopt
Masa kawowa:
1 kostka masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru
kieliszek alkoholu
łyżka kawy rozpuszczalnej
jajka ubijamy z cukrem na parze do zimnej masy dodajemy kawę,
masło ucieramy dodajemy masę kawowo jajeczną
masę ucieramy na puszysty krem dolewamy alkohol.
wystudzony biszkopt kroimy na pół smarujemy masą kawową
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz