Tort makowy
Składniki:
25 dkg maku mielonego
1 szklanka cukru
6 jajek
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki bułki tartej
Krem
1 litr śmietany kremówki
2 czekolady
3 łyżki cukru pudru
1 kieliszek alkoholu
4 śmietan fixu
1 słoiczek dżem z czarnej porzeczki
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
mak z proszkiem do pieczenia miód bułkę tartą
ciasto delikatnie wymieszamy
przekładamy do formy wyłożonej papierem
pieczemy w 180 st około 45 minut
Masa:
czekoladę łamiemy na kawałki dajemy do miseczki
rozpuszczamy w kąpieli wodnej studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fix
odkładamy 1/3 ubitej śmietany przekładamy tort
do pozostałej śmietany cienkim strumieniem
wlewamy rozpuszczoną czekoladę mieszamy
dodajemy alkohol masę mieszamy
biszkopt kroimy przekładamy dżemem kremem dekorujemy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz