niedziela, 10 kwietnia 2016

Ciasto z jabłkami i budyniem

Ciasto z jabłkami i budyniemCiasto z jabłkami i budyniem

Składniki:
40 dkg mąki
1 kostka masła
2 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Krem
1 litr mleka
1 kg jabłka
2 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru
1/4 szklanki kaszy manny
10 dkg rodzynek
1/3 szklanki rumu

Wykonanie:
do przesianej mąki z proszkiem dajemy
masło starte na tarce cukier i cukier waniliowy oraz jajka
ciasto szybko wyrabiamy dzielimy na 2 różne części
1 część większą dajemy do lodówki na godzinę
2 część ciasta do zamrażalnika na godzinę
umyte i obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
dajemy 1/3 szklanki cukru i wody całość podsmażamy
dodajemy kaszę mannę i rodzynki zamoczone wcześniej w rumie
ciasto z lodówki dajemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia
na ciasto dajemy zimną masę jabłkową
gotujemy na mleku budyń gorący zalewamy masę jabłkową
ciasto zamrożone ścieramy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na budyń
ciasto pieczemy w 180 st około 1 godziny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz