sobota, 9 kwietnia 2016

Ciasto miodowe z masą grysikowo makową

Ciasto miodowe z masą grysikowo makową
Ciasto miodowe z masą grysikowo makową

Składniki:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
3 łyżki miodu
3 łyżki cukru
3 jaja
2 łyżeczki sody
3 łyżki mleka

Wykonanie
mąkę łączymy z margaryną dodajemy
miód utarte jajka z cukrem sodę mleko
wyrabiamy ciasto wałkujemy na 2 placki
dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 na złoty kolor około 25 minut

Masa
1/2 l mleka
1.5 kostki masła
3/4 szklanki cukru
5 łyżek kaszy manny
4 łyżki mielonego maku
1 czekolada
4 łyżki krojonym migdałów
gotujemy mleko zasypujemy kaszą manną dodajemy mak mieszamy
masło ucieramy z cukrem do białości dodajemy po łyżce zimnej masy makowej
placki miodowe smarujemy kremem składamy wierzch ciasta
polewamy rozpuszczoną czekoladą posypujemy migdałami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz