środa, 6 kwietnia 2016

Tort z truskawkami

Tort z truskawkamiTort z truskawkami

Składniki:
6 jajka
6 łyżek cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki maka ziemniaczana
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Krem
1 litr śmietany kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
70 dkg truskawek
6 łyżeczek żelatyny
2 galaretki truskawkowe

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia
na koniec dodajemy olej delikatnie mieszamy
przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem
pieczemy w 190 st około 35 minut
Krem
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
galaretki robimy według przepisu studzimy
truskawki płuczemy pod bieżącą wodą na sitku osuszamy
1/3 truskawek miksujemy śmietanę ubijamy z cukrem
dodajemy rozpuszczoną żelatynę zmiksowane truskawki mieszamy
biszkopt kroimy na trzy krążki dajemy masę układamy pokrojone truskawki
przykrywamy drugim krążkiem na który również dajemy masę i truskawki
na wierzch układamy pokrojone truskawki zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy na kilka godzin do lodówki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz