środa, 6 kwietnia 2016
Tort bezowy
Tort bezowy
Składniki:
8 białek
30 dkg cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki octu
Krem
1/2 litra kremówki
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 puszka brzoskwiń
[lub inne owoce]
1 kieliszek likieru
3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę
dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet mieszamy
pianę dajemy do worka cukierniczego z końcówką rozetki
blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
z ciasta bezowego wyciskamy spirale 2 placki
brzeg robimy wyższy dodatkowo w postaci rozetek
suszymy w piekarniku w 120 st 30 minut
później 2 godziny w 100 st pieczemy
brzoskwinie 1/3 zostawić do dekoracji pozostałe miksujemy
śmietanę ubijamy z cukrem cukrem waniliowym
do śmietany dodajemy rozpuszczoną żelatyny
śmietanę łączymy z musem brzoskwiniowym
krążki bezowe smarujemy masą
dekorujemy cząstkami brzoskwiń i rozetkami śmietany
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz