środa, 6 kwietnia 2016

Biszkopt przekładany śmietaną i galaretką

Biszkopt przekładany śmietaną i galaretkąBiszkopt przekładany śmietaną i galaretką

Składniki:
6 jajek
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek cukru
Masa
2 galaretki truskawkowe
1/2 litra śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki krojonych migdałów

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia dolewamy olej
ciasto mieszamy wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem
pieczemy w 180 st około 40 minut
2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach
wrzącej wody mieszamy do rozpuszczenia studzimy
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem pudrem
dolewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę
ciasto kroimy na pół dajemy bitą śmietanę
tężejącą galaretkę przykrywamy biszkoptem
wierzch biszkoptu smarujemy śmietaną
posypujemy krojonymi migdałami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz