Ciasto kruche kokosowo ananasowe
Skladniki:
40 dkg mąki
1 kostka masła
4 łyżki cukru
2 jajka
10 dkg kokosu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa
3 budynie
1 litr mleka
1/2 szklanki cukru
1 puszka ananasa w kostkę
1 puszka ananasa do dekoracji
1/2 litra śmietany
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki sezamu
Wykonanie
mąkę łączymy z masłem dodajemy cukier jajka kokos kwaśną śmietanę
wyrabiamy kruche ciasto dajemy do lodówki na 30 minut
ciasto wałkujemy dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
podpiekamy w 180 st około 15 minut
budyń gotujemy dodajemy pokrojony ananas
wykładamy na podpieczone ciasto pieczemy 20 minut w 190 st
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy żelatynę masę mieszamy
dajemy na zimne ciasto na górę układamy plastry ananasa
środku posypujemy prażonym sezamem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz