wtorek, 5 kwietnia 2016

Torcik z jeżynami

Torcik z jeżynami
Torcik z jeżynami

Składniki:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa
25 dkg jeżyn
1 jogurt [150]
200 ml śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 30 minut
masa 
żelatynę dajemy do 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy cukrem pudrem łączymy z jogurtem
opłukane jeżyny miksujemy dodajemy do rozpuszczonej żelatyny
masę łączymy wykładamy na zimny biszkopt
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin dekorujemy jeżynami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz