wtorek, 5 kwietnia 2016

Kruche ciasto z truskawkami i bezą

Kruche ciasto z truskawkami i beząKruche ciasto z truskawkami i bezą

Składniki:
40 dkg mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka śmietany kwaśnej
1 kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kg truskawek
3 łyżki cukru

Beza
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
mąkę z masłem siekamy nożem dodajemy
jajko żółtka śmietanę oraz proszek do pieczenia
ciasto wyrabiamy dajemy do lodówki na 30 minut
truskawki płuczemy pod bieżącą wodą dajemy na sito
kruche ciasto dzielimy na 2 części
większą część ciasta dajemy na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia
białka ubijamy z cukrem na puch dodajemy
mąkę ziemniaczaną delikatnie mieszamy
ciasto wykładamy na blaszkę dajemy truskawki
wykładamy pianę na pianę kruszymy pozostałe ciasto
pieczemy 50 minut w 180 st

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz