wtorek, 5 kwietnia 2016

Szarlotka

Szarlotka
Szarlotka

Składniki:
2.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

1,5 kg jabłka
łyżeczka cynamonu
szklanka cukru

Wykonanie:
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia siekamy z masłem
dodajemy jajko i żółtka śmietanę  wrabiamy ciasto
dajemy do foli schładzamy w lodówce 30 minut
jabłka obieramy ścieramy na tarce
dodajemy cukier cynamon smażymy
kruche ciasto dzielimy na 2 części większą część
dajemy na blachę  wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy zimne jabłka na jabłka dajemy paski ciasta
pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 st
po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz