wtorek, 5 kwietnia 2016

Tort kawowo czekoladowy

Tort kawowo czekoladowyTort kawowo czekoladowy

Składniki:
10 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 litr śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
5 śmietan  fix
5 czekolad
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 słoiczek dżem z czarnej porzeczki
10 dkg słupki migdałowe
Poncz:
100 ml wody
2 łyżki cukru pudru
1 kieliszek alkoholu

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy
przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia

pieczemy w 180 st około 40 minut
Masa:
czekolady łamiemy na kawałki dajemy do miseczki a miseczkę na ganek z wrzącą wodą
śmietanę ubijamy z cukrem pudrem dolewamy zimną ale płynną czekoladę
dosypujemy śmietan fix  i rozpuszczoną kawę w 1/3 szklanki wody mieszamy
upieczony biszkopt kroimy na 3 krążki nasączamy ponczem
smarujemy biszkopt dżemem  masą czekoladową kawową krążki składamy
wierzch tortu dekorujemy rozetkami z kremu posypujemy słupkami migdałowymi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz