Rolada makowa ze śmietaną
Składniki:
6 jajek
4 łyżki mąki
3 łyżki maku mielonego
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 litra śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
żelatynę zalewamy w 1/3 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
jajka ubijamy na puszystą masę
dajemy mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy
dajemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia
pieczemy 15 minut w 180 st na złoty kolor
gorący biszkopt zwijamy w rulon studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem pudrem
wlewamy rozpuszczona żelatynę mieszamy
biszkopt odwijamy z papieru smarujemy śmietaną
roladę zwijamy dajemy do lodówki na 2 godziny
roladę posypujemy cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz