środa, 6 kwietnia 2016

Kruche ciasto z czereśniami i bezą

Kruche ciasto z czereśniami i beząKruche ciasto z czereśniami i bezą

Składniki:
40 dkg mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka śmietany kwaśnej
1 kostka masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kg czereśni
3 łyżki cukru pudru
Beza
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
mąkę siekamy z masłem dodajemy jajko i żółtka śmietanę oraz proszek
wrabiamy ciasto owijamy w folię dajemy do lodówki na 30 minut
czereśnie płuczemy pod bieżącą wodą wydrążamy pestki osuszamy
kruche ciasto dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto układamy połówki czereśni
pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni
białka ubijamy z cukrem na puch
dodajemy mąkę ziemniaczaną delikatnie mieszamy
pianę wykładamy na podpieczony ciasto
zapiekamy na złoty kolor około 15 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz