Pączki z kremem czekoladowym
Składniki:
1/2 kg mąki
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
5 dkg masła
6 dkg drożdży
3/4 szklanki mleka
1 łyżka spirytusu [lub octu]
1 cukier waniliowy
odrobina soli
słoik kremu czekoladowego
Wykonanie:
drożdże łączymy z łyżką mąki cukru i letniego mleka
mieszamy rozczyn zostawiamy na 15 minut
do przesianej mąki dajemy rozczyn drożdżowy
mleko utarte żółtka z cukrem i cukrem waniliowym
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy \
na koniec dolewamy stopioną masło oraz spirytus
zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
ciasto wałkujemy na 2 cm wycinamy szklanka krążki zostawiamy do wyrośnięcia
pączki smażymy na złoto brązowy kolor wyjmujemy na ręcznik kuchenny
krem czekoladowy dajemy do worka cukierniczego z przedłużoną końcówką
zimne pączki nadziewamy kremem posypujemy startą czekoladą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz